Werkwijze


Positieve bekrachtiging.

Ik train paarden door middel van positieve bekrachtiging en gebruik hierbij een clicker om de communicatie duidelijker te maken. Trainen met positieve bekrachtiging betekend dat je iets wat door het paard wordt ervaren als iets positiefs, toevoegd om gedrag te doen versterken. Het positieve element waar ik mee train is voornamelijk voer. Waarom voer? Omdat voer eigenlijk bijna áltijd en bij ieder paard bekrachtigend genoeg werkt. Waarbij knuffels en kriebels ook zeker voor veel paarden erg fijn zijn, zullen ze niet altijd bekrachtigend genoeg zijn. 

Tijdens het werken met voer, zorg ik er ook zeker voor dat mijn paard niet te happerig wordt op voer. Dit doe ik door te werken met laagwaardige voerbeloningen zoals een hooibrok. Deze brokjes bevatten niets anders dan hooi. En daarom nog steeds erg smakelijk, maar het is niet alsof je ze een pak chocola geeft. Naast het gebruiken van laagwaardige beloningen, neem ik nog andere stappen in acht om te zorgen dat mijn paard niet gefrustreerd raakt rondom het voer. Wil je hier meer over leren?! Check dan vooral even de lijst met tips die je kan vinden op deze link!

 

Clickertraining 

De clicker gebruik ik om de communicatie beter tussen mij en mijn paard beter te maken. De clicker is een heel specifiek  geluid dat altijd hetzelfde is. De clicker werkt als een soort voorspeller. Het voorspelt dat er iets fijns aan gaat komen.  Het is als briefgeld voor mensen. In principe is het biljet van 50 euro, maar een papiertje. Maar omdat je hebt geleerd dat je met dat biljet leuke dingen kan kopen, staat dat briefje van 50 als een voorspeller van iets leuks.

En met die click kunnen we dus heel precies timen wanneer ons paard het geweenste gedrag laat zien. Zo creeër je veel minder ruis in je communicatie, dan wanneer je paard het gewenste gedrag laat zien en je vervolgens eerst gaat aanmoedigen (geen specifiek constant geluid), vervolgens nog je voertje moet pakken, en dan pas het voertje aan je paard. Waardoor je al weer frustratie kan creeëren bij je paard, en je paard daardoor weer happerig op het voer kan worden.

 

Keuzevrijheid

Ook pas ik keuzevrijheid toe en werk ik zonder negatieve druk. Werken met keuze vrijheid betekend dat het paard zelf kan kiezen wanneer hij het te veel vindt om vervolgens even een pauze te nemen. En om die keuze zo realistisch mogelijk te maken zorg ik ook dat er nog "gratis" eten voor het paard staat, daar waar ik train. Zoals een graskantje of ik neem een kruiwagen of emmer hooi mee. "Maar wilt mijn paard dan nog wel met mij samen werken?"  Hoor ik je  al denken... Ja! Als je nog niet veel met positieve bekrachtiging werkt en je paard nog niet echt keuzevrijheid heeft gehad in je training, kan het wel zo zijn dat hij vaker nog even een pauze pakt. Maar dat is echt niets om je zorgen over te maken. Des te meer jouw paard leert van "Oh maar ik mag ook nee zeggen" Des te meer je een ja gaat krijgen. 

Want denk maar zo: Als jij werkt bij een baas waarbij je altijd maar moet doorwerken ookal is je hoofd helemaal vol en loop je eigenlijk vast maar je hebt geen keus en moet altijd maar doorwerken.... Maar dan zegt je baas "Joh, neem even lekker je rust momentje, en je krijgt bij elke taak die je doet nog eens veel beloningen ook." Dit werkt ook echt zeker zo bij paarden. Dit zie ik bij iedereen die het toepast. En bonus; je weet zeker dat je paard écht met jou wil samen werken wanneer je die ja krijgt. Want je paard weet dat hij ook gewoon kan weglopen en "gratis" voer kan krijgen.

 

Oog op emotioneel welzijn

In mijn lessen zal er ook veel aandacht worden besteed aan de  kleinste stress en kalmerings signalen die het paard geeft. Want hoe beter je de kleinste signalen kan herkennen hoe eerder je er op in kan spelen, waardoor je heel veel uitspattingen van gedrag kan voorkomen, en je dus al eerder een stapje terug kan nemen. Plus, zo ben je er weer zeker van dat je paard zich echt zo fijn mogelijk voelt en dat aan hem kan bieden, waarin hij wordt gezien op alle vlakken. Want, alleen effectiviteit is niet genoeg.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Let op!           
                                        
Ik kan helaas op het moment voor fysieke lessen max 20km fietsafstand vanaf 1507 KW
Of ik moet de plek met het OV kunnen bereiken.

Reiskosten voor OV zullen in rekening worden gebracht vanaf station Zaandam of Koog-Bloemwijk